03.07 – Midis-Minimes opent in het teken van de tango met Lorenzo Gatto en Young Belgian Strings

03.07 – Midis-Minimes opent in het teken van de tango met Lorenzo Gatto en Young Belgian Strings
Youg Belgian Strings - Foto Peter Ortmann
Astor Piazzolla is ontegensprekelijk de beroemdste onder de tangocomponisten. In 1921 in Mar del Plata (Argentinië) geboren, krijgt hij op achtjarige leeftijd zijn eerste bandoneon overlijdt in 1992 en laat meer dan duizend werken na die tot vandaag een inspiratiebron zijn voor de beste muzikanten overal ter wereld. Las Cuatro Estaciones Porteñas is tekenend voor de neobarokke inspiratie van de componist. Geïnspireerd door Vivaldi’s Vier Seizoenen bevat het ook een referentie naar de Canon van Pachelbel. De term Porteñas verwijst hier naar de inwoners van Buenos-Aires, hoofdstad Piazzolla’s geboorteland.
 
In 1986 in Brussel geboren, begint Lorenzo Gatto op vijfjarige leeftijd viool te spelen bij Dirk van Moortel. Amper 17 jaar oud behaalt hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel zijn diploma met de grootste onderscheiding. In 2009 behaalt hij niet alleen de tweede prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd, maar ook de publieksprijs, wat hem de kans geeft te debuteren op de grootste Europese podia en samen te werken met vooraanstaande orkesten en dirigenten.
Het strijkorkest Young Belgian Strings telt 21 jonge talenten uit de verschillende klassen strijkinstrumenten van alle Belgische conservatoria en muziekhogescholen. Het orkest, waarvan Lorenzo Gatto de peter is, geeft de studenten de kans hun toekomstige carrière in de grote nationale en internationale orkesten voor te bereiden. Dirigent van Young Belgian Strings is Dirk Van de Moortel, violist bij het Nationaal Orkest van België (NOB). Hij is tevens leraar viool en kamermuziek.
Bekijk het concertprogramma hier
 
Gepubliceerd op 14 June 2017 om 14u00